Voorjaar 2018 - opnieuw aan de slag !


Ondertussen zijn we weer aan de slag gegaan om vele noodzakelijke herstellingswerken uit te voeren.
Hier op de foto zie je duidelijk de twee "Rood" omcirkelde plaatsen waar het viaduct is ingestort.


Dit viaduct werd nog volledig opgebouwd rond een basis van betonplex (waarop de sporen liggen) met daartegen aan weerszijden een viaduct-vorm nog gemaakt in witte piepschuim platen ( toen werkten we nog niet met Styrodur ) die dan met cement en  kleine rode steentjes werd ingekleed.
Een echt geduld werkje dat toen door mijn zoon Gunther werd uitgevoerd en dus wel heel lang heeft stand gehouden en zelfs nu nog voor ruim de helft in zijn oorspronkelijke vorm blijft bestaan.


Ondertussen, meer dan 15 jaar verder, is het betonplex volledig aangetast door het nat, zodat het zijn draagkracht verliest en begint door te zakken, zodat ook de viaduct bekleding onder druk komt te staan en uiteindelijk begeeft, wat soms ook wel wordt veroorzaakt door het overlopen of springen van katten.


Maar niet getreurd, tijd voor wat nieuw materiaal.
Zo een groot stuk van het vroegere viaduct vervangen door een nieuwe brug...


...volledig in styrodur (voorlopig althans) en onderaan verstevigd met een Alu-profiel in U-vorm, om doorzakken te voorkomen.


De brughoofden worden dan ingewerkt met cement, tegen het bestaande, nog resterende viaduct, wat nog intact is.Ook werd de toren van ons kasteel aan een grondige opknapbeurt onderworpen,
... zo zag hij eruit bij de plaatsing in mijn Deel II zo'n 10 jaar geleden.


Hij had een enkele kleinere herstellingen ondergaan, maar nu is het tijd voor een grondige aanpak ...
... en dat geld ook voor het ganse kasteel, maar dit wordt wel in verschillende stappen aangepakt.


 Ondertussen zijn ook al de meeste huizen opgeknapt, met als hoofdzaak de daken die het meeste te lijden hebben onder onze "zure" regen.
Hier de herstelde daken van de dorpswoningen en station.


En ook deze kerk ...


Zo valt alles weer opnieuw in de goede plooi en wordt Minidom weer klaargestoomd voor het volgende Zomerseizoen, waarbij we weer vele kijkers en bezoekers zullen mogen ontvangen.