Werken in Minidom !

Het gaat hier prima, we zitten op schema, het weer zit dit jaar ook mee, zodat er flink kan doorgewerkt worden.
Ondertussen gaat de bouw en renovatie zo vlot, dat er ook al weer enkele nieuwe projecten zijn bijgekomen, die al uitgewerkt zijn en dus ook binnenkort op hun bestemming zullen geplaatst worden in de tuin ... foto's volgen later !
Ons oud kerkje uit Deel I ( oudste gedeelte ), nog opgebouwd uit het vroegere "witte" piepschuim en dus nu zowat 15 jaar alle grillen van ons klimaat heeft doorstaan zal nu plaats maken voor iets nieuws, want zoals al gezegd, dit jaar komt er een grote verandering en waait er weer een nieuwe, frisse wind door onze miniatuurstad, anders geraak je er wel stilaan op uitgekeken, een echte modelbouwer houdt van aanpassingen en vernieuwingen, anders valt de hobby stil en is hij ten dode opgeschreven.
... En de toekomstige bezoekers, er staan er al velen opgeschreven, zelfs buiten de "Opendeur", (... die dit jaar spijtig genoeg niet kan doorgaan door omstandigheden ) kunnen er alleen maar goed bij varen.
Indien wij op schema blijven zullen de eersten al eind Juni, begin Juli kunnen langskomen.

Ondertussen heb ik nu ook gemerkt dat het bouwmateriaal voor mijn huizen, viaducten e.a. wel degelijk van betere kwaliteit is, daar ik nu ook de originele platen van BASF ( groene ) gebruik en niet meer die namaak in andere kleuren van Brico, Gamma en andere producenten.
Maar laat ons duidelijk zijn, alles vraagt zijn onderhoud ! ... iets dat constant blijft buitenstaan lijdt onder de weersomstandigheden.
En voor de "pessimisten" onder ons, die geen vertrouwen hebben in styrodur, wil ik nogmaals beklemtonen dat dit nog steeds voor mij het uitgelezen materiaal is om mee te werken, het bied oneindig veel mogelijkheden, is gemakkelijk te bewerken, geen speciale gereedschappen of zware arbeid zoals het trouwens hoort voor deze gezellige hobby, die gewoon aan tafel, ja zelfs in de woonkamer, kan beoefend worden en die met een beetje handigheid, spijtig genoeg niet voor "iedereen" weggelegd, tot een verbluffend en origineel resultaat kan leiden.
Wat zeker de doorslag kan geven,voor vele modelbouwers, is de "prijs" van dit materiaal en het kan ook beschilderd worden met verschillende verfsoorten, waarbij zelfs de goedkoopste nog een prima resultaat kunnen geven ... dus geen struikelblok voor een echte doe-het-zelver, die zodoende zijn karig budget niet dient te spenderen aan huizen en toebehoren die door merk-producenten aan torenhoge prijzen worden aangeboden, terwijl het gamma eerder beperkt is en je dan bij vele modelbouwers steeds weer dat zelfde station of diezelfde kerk of woning ziet opduiken ... wat ver van "orgineel" kan genoemd worden.

En tussen haakjes, ik heb gedurende vele jaren dus ook testen gedaan met verschillende materialen, waarbij ik ook een huis van Pola heb aangekocht en hierbij heb vastgesteld, dat dit evenmin "weersbestendig" is, wat wel wordt beweerd in de brochures.
Na een tiental jaren buiten te staan heb ik dit al enkele malen moeten herstellen en bijschilderen, ja zelfs terug in mekaar moeten kleven, daar zelfs de bijgeleverde lijm het had begeven.
Alle fijne details, zoals dakgoten, dakvesten, ingezette ramen en deuren, begeven het, de kunststof wordt erg broos en breekt in stukken, wat niet meer te lijmen valt, dus weg ermee.
De ruiten worden mat ( dus ondoorzichtelijk ) en moeten uiteindelijk ook vervangen worden.
Maar wat blijft er dan uiteindelijk nog over van het originele ??? ... niet veel !!! ... en wat heb je ervoor betaald ... te veel !!! ... naar mijn mening !!!

Een goede raad :  

 - heb je de kwaliteiten van een goede modelbouwer, inzicht, veel geduld, geen twee linker handen, zin om zelf iets te maken, iets origineels dat je nergens anders ziet ! ... gebruik dan deze kwaliteiten om op een goedkope manier ten volle te kunnen genieten van je hobby ... het hoeft niet altijd stukken van mensen te kosten om een goed resultaat te bereiken.
Veel geld uitgeven is geen kunst en ook niet voor iedereen mogelijk, maar met een beperkt budget iets moois en unieks (zelf) maken dat bied perspectieven voor velen onder ons en schenkt ook voldoening en trots.

Ben je beginner of heb je raad nodig : 

..... kijk even in de rechter kolonne, daar vindt je mijn adres, E-mail en GSM ... je mag mij altijd contacteren en eventueel kan zelfs een afspraak geregeld worden in Minidom zelf waarbij ook een workshop wordt gegeven voor het werken met Styrodur e.d.