Een Amerikaanse wind door Minidom

Niet echt iets nieuws, want ik ben al sinds mijn jeugd gefassineerd door Amerikaanse treinen.
Ik heb er trouwens al enkele, die in Minidom hun rondjes rijden.

Maar nu is er een bijkomende reden, dat ik naar ander materiaal op zoek ga.
Eerst en vooral is Märklin-LGB nu een vuil spelletje aan het spelen met zijn trouwe LGB-klanten.
Nieuwigheden die niet of nauwelijks worden uitgeleverd ( beperkte oplage ! ), heel beperkte keuze aan nieuwe modellen en dan ook steeds maar meer produktiefouten, kwaliteitsdaling van het materiaal ( nu gebouwd in Hongarije of China !!! ), alleen de prijzen, die doen het ontzettend goed en gaan steeds maar in "snelle" stijgende lijn.
Heb je onderdelen nodig voor een loc, dan kan je het wel vergeten, want die worden "helemaal niet" of met mondjesmaat geleverd en dan moet je ook nog de juiste weg weten om ze te bestellen.

Kortom, deze toestand zal eerst moeten verbeteren, alvorens nog nieuw materiaal van M-LGB aan te schaffen, een heel spijtige zaak maar dit is de realiteit.

Ondertussen had ik me dan ook al enkele locs en wagens van Piko aangeschaft, omdat deze blijkbaar heel snel aan het groeien waren en hun materiaal was, prijs-kwaliteit, goed te noemen.
Alleen moet ik nu aan de lijve ondervinden dat de rij-kwaliteiten in de tuin, wel de wensen overlaten, met name de stroomafname van de rails is niet optimaal, zodat de minste vervuiling op de rails al storingen veroorzaakt, gevolg een stotterende of gewoon stoppende loc.
( LGB heeft hier weinig moeite mee en rijdt meestal onder dezelfde voorwaarden zonder problemen ).
Dus wetende dat een tuinbaan maar weinig in optimale omstandigheden kan gebruikt worden, zeker met ons klimaat en weersomstandigheden, worden de Piko's dan ook meestal binnen gehouden om problemen te voorkomen ... dus dat is dan ook niet echt een goede oplossing, een goedkope aankoop die niet kan rijden !!!

Vandaar dat ik nu naar ander materiaal op zoek ga, dat ook nog betaalbaar blijft ... en dat is blijkbaar het Amerikaans materiaal, dat door typisch Amerikaanse firma's wordt vervaardigd.

Mijn voorkeur gaat in de eerste plaats uit naar die zware diesels en liefst dan nog in mooie opvallende kleuren, dat is super voor in de tuin, tussen al dat groen.
Hier enkele voorbeelden : ( sorry, voorlopig heb ik nog geen grotere foto's ! )
Wat al een zekerheid is, die treinen zijn een stuk goedkoper dan onze Europese modellen van merken van bij ons en dit kan soms meer dan 50% verschil maken, dus wel de moeite waard.
Toch wil ik niet over éénnacht-ijs lopen, voorzichtigheid is geboden, vooral om dat deze locs geweldig veel vermogen zouden vragen ( veel meer ampères stroom verbruiken ! ) dan mijn huidige modellen, zodat ik mijn voeding van gans de baan zou moeten vervangen en dat ben ik absoluut niet van plan.
Mijn technische "knobbel" zegt mij, dat er wel mogelijkheden moeten zijn om hier een mouw aan te passen en dat ga ik nu eerst even nauwkeurig uitzoeken alvorens een beslissing te nemen.
Toch ben ik de mening toegedaan dat er in de toekomst steeds meer van die prachtige, robuste Amerikaanse krachtpatsers in Minidom zullen rondrijden ... nog even afwachten !!!